
Wat is cultuurfilosofie?
Cultuurfilosofie is voor mij de filosofische studie van de samenhang en spanningen tussen culturele domeinen zoals wetenschap, politiek, economie, religie, kunst en technologie én van de rol die taal en (sociale) media daarin spelen. Die studie heeft aandacht voor de grootst mogelijke diversiteit aan cultuurvormen maar zoekt tegelijkertijd naar wat hen verbindt: de structurele en existentiële voorwaarden voor culturele betekenis.
=> Hoe kunnen wij ons op een betekenisvolle manier oriënteren in ons denken en in de wereld?
Mijn eigen onderzoek focust op de manieren waarop politieke retoriek, wetenschaps- communicatie, journalistiek & media en populaire cultuur vorm geven aan ‘de publieke opinie’ en aan onze ervaring van identiteit.
=> Hoe kunnen we tegelijkertijd het idee van een gedeelde werkelijkheid versterken én elkaars individuele ervaringen en standpunten erkennen?
En concreet?
Maatschappelijke discussies volgen niet alleen uit clashende inhoudelijke standpunten. Vaak is het verschil fundamenteler: mensen of groepen hebben een verschillende visie op het soort discussie dat we moeten of mogen voeren. Dit leidt ook tot botsende ideeën over wie er allemaal mag meepraten.
- Zo ging de recente politieke crisis in Gent volgens mij niet zozeer over progressief vs conservatief beleid, maar over overlegmodellen: beslissen politici op eigen houtje, of mag ook het brede middenveld een invloedrijke rol spelen?
- En ging de verhitte dicussie over Reuzegom niet echt over schuldig vs onschuldig, maar eigenlijk over het verschil tussen een juridisch debat (over recht) of een ethische dialoog (over rechtvaardigheid).